Introductie: website "Afrika" van Harrie Leyten

Een website over Afrika samen te stellen uit de readers die zijn gemaakt voor studenten,  De opdracht kwam van Harrie Leyten, de vader van Joris. Joris en Joleijt zijn al jaren betrokken bij het samenstellen van de powerpoint presentaties voor zijn colleges. Harrie Leyten, sociaal antropoloog, heeft jarenlang colleges gegeven over Afrikaanse culturen. Als doelgroep van de website noemde hij de vele mensen die Afrikaanse kunst verzamelen of als toerist, als onderzoeker, als journalist, als hulpverlener of om andere redenen naar Afrika gaan, maar ook de migranten die uit Afrika komen en zich in Nederland vestigden en hun kinderen en kleinkinderen op zoek naar hun roots. Zijn gedachten gingen ook uit naar studenten aan wie hij altijd met zoveel plezier lesgaf.

 
                                                   Straatbeeld Burundi ( Foto Mathijs  van Leeuwen).
Wie de foto hierboven bekijkt, ziet mensen: jonge mensen, oude mensen, moeders, vaders, opa’s en oma’s, kinderen. In traditionele kleding of T shirt, ergens in een straat, in een land, in Afrika. Want deze website gaat over mensen. Deze foto is het logo van de website geworden. Vanuit deze foto is de website opgebouwd.                                                              
Op de website staan 10 rubrieken, zoals:

 • Afrikaanse kunst
 • Afrikaanse volkeren
 • Afrikaanse overgangsrituelen
 • Afrikaanse religies
 • Afrikaanse beeldtaal
 • Afrika en Europa
 • Afrikaanse vrouwen
 • Afrikaanse vrouwen etc.      
 • in elke rubriek een samenvattende tekst, gevolgd door artikelen met foto’s die kunnen worden gedownload. www.afrikaharrieleyten.nl
  Joris heeft het project geleid, de website opgebouwd en de vormgeving bepaalt. Vanaf heden is de website online.

  Lees meer:


Mijn erwtje, in Nijmegen in dialoog.

Op donderdagmiddag 24 maart 2022 vanaf 14.00 uur wordt ‘Mijn erwtje als voorbeeld gebruikt in een “Nijmegen in Dialoog” met het thema “Hoezo Anders?”. In Molenpoort winkelcentrum.
Veel mensen zien andere mensen als anders, vreemd, naar en eigenaardig. Maar “Hoezo anders?” is de stelling in deze dialoog. Mensen met beperking vinden mensen zonder beperking ook anders. Maar volgens Jop en Oma Jet in Mijn Erwtje heeft iedereen zijn beperkingen. Al deze beperkingen groot of klein worden ‘erwtjes’ genoemd door hen. Dat maakt iedereen gelijk.

Nijmegen in Dialoog
Nijmegen in Dialoog is een project van Huis van Compassie Nijmegen en Nijmegen Stad van Compassie.
Nijmegen in een Dialoog heeft tot doel dialogen en waardevolle ontmoetingen tussen allerlei Nijmegenaren. Stadgenoten, die elkaar niet vanzelf tegenkomen. Onderwerpen van het dagelijks leven belangrijk voor hen zijn.

Bij voorkeur in de eigen buurt van de deelnemers. De dialogen worden begeleid door getrainde vrijwilligers. Bij de gesprekken in kleine groepjes worden persoonlijke ervaringen rondom een thema gedeeld, dromen verkend en acties verwoord. Deelnemers luisteren naar elkaar, proberen elkaar te begrijpen en respecteren elkaars standpunten."

De tentoonstelling Vrede, Vrijheid en een Onsje Geluk van Stichting Kunst en Samenleving (KUS) in Winkelcentrum Molenpoort in Nijmegen centrum (gratis toegang) worden allerlei activiteiten georganiseerd in het kader van Vrede en vrijheid. In de tentoonstelling zijn veel verschillend kunstvormen te zien in het kader van Vrede (Foto’s gedichten, kunstwerkjes) elke donderdagmiddag vinden er de dialogen plaats

Wil je ook een keer mee doen met een dialoog?.”
Voor aanmeldingen de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , tel. 06 – 429 08699

 

De toverjas wordt een beer

PERSBERICHT

De toverjas wordt een ‘beer’

Onlangs is leesboekje: ‘De toverjas, over de wereld van Jasmijn’ van Clémence Leijten en Joris Leijten bij uitgeverij Joleijt educatieve producten, Nijmegen uitgekomen (www.joleijt.nl/toverjas). Het thema van dit boekje is: fantasie is een verrijking. Voor kinderen vanaf 6-9 en ouderen tot 99. Het is het vierde leesboekje in een serie Vrolijk Leren. Eerder verschenen: De marskramer, Mijn winkeltje op mijn rug, Mijn erwtje.

Jasmijn heeft fantasie. Als ze haar jas aan heeft, is zij een beer. Dat kan als je bedenkt dat dat waar is. Het is fijn als je kunt denken dat je in je jas een beer wordt omdat je dan van alles kunt beleven. Ze voelt zich sterker als beer, kan dan praten met dieren en leert ervan.
Elke pagina van leesboekje heeft een ander onderwerp dat in een lesbrief met aanknopingspunten voor een gesprek en in doe-opdrachtjes wordt uitgewerkt. (De uitgebreide synopsis staat op de website)

 

Lees meer:


Boekrecensie Een winkeltje op mijn rug - LETS Nijmegen

Een winkeltje op mijn rug gaat over de wereld van Fleurtje en Floor. Zij zijn 2 zusjes, die ondernemend in het leven staan en hun mogelijkheden benutten. Ze hebben ieder een schooltas, een moestuin en goede ideeën. Met de grote opbrengst van hun moestuin gaan ze aan de slag. Ze spreken mens en dier aan om hun schatten (appels, peren en groenten) te ruil aan te bieden, om zo hun schatten uit te bereiden op allerlei vlakken. Zoals het krijgen van spullen, hulp, vrienden en samenwerking met anderen mensen waardoor hun belevingswereld groter wordt.

Bij het leesboekje zit een lesbrief waarin leerkrachten/ouders uitgenodigd worden om de thema’s uit het boekje met de kinderen samen te bespreken, uit te diepen en om ze eventueel. samen uit te beelden en te beleven. Het leesboekje gaat over ruilen en wat daar allemaal mee samen kan hangen, zoals eerlijk delen, onderhandelen, de waarde van iets, duurzaamheid, in het nu zijn en creatief zijn. Het gaat over het nut en het plezier van ruilen en doorgeven. Het is een soort prentenboek met korte stukjes tekst erbij. De tekeningen zijn eenvoudig, beeldend en grappig.

Lees meer:


Bloemetje - Blogs Meisje Bloem

Elke twee weken een Bloemetje geplaatst door Clémence Leijten of Joris Leijten

"Het prentenboek Meisje Bloem is een uitnodiging aan kinderen om te luisteren naar zichzelf, maar ook een uitnodiging aan grote mensen om te ‘luisteren’ naar kinderen.
Om bij dat “luisteren” aan te knopen schrijven wij iedere maand een blog over de strekking achter het prentenboek, onder de titel Bloemetje."

Reageren?
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

http://www.meisjebloem.nl/index.php/bloemetjes

Lees meer:


Leesclub van Alles: De marskramer, over de wereld van Joris Joleijt

Leesclub van Alles: Zaterdag, 3 april, 2021

Geschreven door: Leijten, ClémenceLeijten, Joris
Artikel door: Pontororing, Rita

De marskramer, over de wereld van Joris Joleijt

Wat heb je in je mars?

[Recensie] Een stukje geschiedenis dat geschikt is voor 7/8 jarigen. Kinderen lezen over de marskramer, krijgen heel veel informatie over de tijd waarin hij leefde en over zijn functie als nieuwsbrenger.

De zwartwit tekeningen zijn heel basaal maar wel aantrekkelijk. Links zijn de teksten te lezen en op elke rechterbladzijde een bijbehorende tekening.

Wat noemenswaardig is in De marskamer, over de wereld van Joris Jolijt is dat er woorden worden uitgelegd. Bijvoorbeeld “wat in je mars hebben.” Geheel in het verhaal opgenomen.

Lees meer: