Een website over Afrika samen te stellen uit de readers die zijn gemaakt voor studenten, De opdracht kwam van Harrie Leyten, de vader van Joris. Joris en Joleijt zijn al jaren betrokken bij het samenstellen van de powerpoint presentaties voor zijn colleges. Harrie Leyten, sociaal antropoloog, heeft jarenlang colleges gegeven over Afrikaanse culturen. Als doelgroep van de website noemde hij de vele mensen die Afrikaanse kunst verzamelen of als toerist, als onderzoeker, als journalist, als hulpverlener of om andere redenen naar Afrika gaan, maar ook de migranten die uit Afrika komen en zich in Nederland vestigden en hun kinderen en kleinkinderen op zoek naar hun roots. Zijn gedachten gingen ook uit naar studenten aan wie hij altijd met zoveel plezier lesgaf.

Straatbeeld Burundi ( Foto Mathijs van Leeuwen).
Wie de foto hierboven bekijkt, ziet mensen: jonge mensen, oude mensen, moeders, vaders, opa’s en oma’s, kinderen. In traditionele kleding of T shirt, ergens in een straat, in een land, in Afrika. Want deze website gaat over mensen. Deze foto is het logo van de website geworden. Vanuit deze foto is de website opgebouwd.
Op de website staan 10 rubrieken, zoals:
- Afrikaanse kunst
- Afrikaanse volkeren
- Afrikaanse overgangsrituelen
- Afrikaanse religies
- Afrikaanse beeldtaal
- Afrika en Europa
- Afrikaanse vrouwen
- Afrikaanse vrouwen etc.
in elke rubriek een samenvattende tekst, gevolgd door artikelen met foto’s die kunnen worden gedownload. www.afrikaharrieleyten.nl
Joris heeft het project geleid, de website opgebouwd en de vormgeving bepaalt. Vanaf heden is de website online.
Lees meer:
Eind juni op vrijdag 24 juni wordt deze Nijmeegse Stadsdialoog nogmaals georganiseerd in de Nijmeegse bibliotheek in Zwanenveld. om 14:00 uur iedereen is welkom (wel graag aanmelden)
‘Mijn erwtje’ als voorbeeld gebruikt in een “Nijmegen in Dialoog” met het thema “Hoezo Anders?”. In Molenpoort winkelcentrum.
Veel mensen zien andere mensen als anders, vreemd, naar en eigenaardig. Maar “Hoezo anders?” is de stelling in deze dialoog. Mensen met beperking vinden mensen zonder beperking ook anders. Maar volgens Jop en Oma Jet in Mijn Erwtje heeft iedereen zijn beperkingen. Al deze beperkingen groot of klein worden ‘erwtjes’ genoemd door hen. Dat maakt iedereen gelijk.
Nijmegen in Dialoog
“Nijmegen in Dialoog is een project van Huis van Compassie Nijmegen en Nijmegen Stad van Compassie.
Nijmegen in een Dialoog heeft tot doel dialogen en waardevolle ontmoetingen tussen allerlei Nijmegenaren. Stadgenoten, die elkaar niet vanzelf tegenkomen. Onderwerpen van het dagelijks leven belangrijk voor hen zijn.
Bij voorkeur in de eigen buurt van de deelnemers. De dialogen worden begeleid door getrainde vrijwilligers. Bij de gesprekken in kleine groepjes worden persoonlijke ervaringen rondom een thema gedeeld, dromen verkend en acties verwoord. Deelnemers luisteren naar elkaar, proberen elkaar te begrijpen en respecteren elkaars standpunten."
De tentoonstelling Vrede, Vrijheid en een Onsje Geluk van Stichting Kunst en Samenleving (KUS) in Winkelcentrum Molenpoort in Nijmegen centrum (gratis toegang) worden allerlei activiteiten georganiseerd in het kader van Vrede en vrijheid. In de tentoonstelling zijn veel verschillend kunstvormen te zien in het kader van Vrede (Foto’s gedichten, kunstwerkjes) elke donderdagmiddag vinden er de dialogen plaats
Wil je ook een keer mee doen met een dialoog?.”
Voor aanmeldingen de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , tel. 06 – 429 08699
PERSBERICHT
De toverjas wordt een ‘beer’
Onlangs is leesboekje: ‘De toverjas, over de wereld van Jasmijn’ van Clémence Leijten en Joris Leijten bij uitgeverij Joleijt educatieve producten, Nijmegen uitgekomen (www.joleijt.nl/toverjas). Het thema van dit boekje is: fantasie is een verrijking. Voor kinderen vanaf 6-9 en ouderen tot 99. Het is het vierde leesboekje in een serie Vrolijk Leren. Eerder verschenen: De marskramer, Mijn winkeltje op mijn rug, Mijn erwtje.
Jasmijn heeft fantasie. Als ze haar jas aan heeft, is zij een beer. Dat kan als je bedenkt dat dat waar is. Het is fijn als je kunt denken dat je in je jas een beer wordt omdat je dan van alles kunt beleven. Ze voelt zich sterker als beer, kan dan praten met dieren en leert ervan.
Elke pagina van leesboekje heeft een ander onderwerp dat in een lesbrief met aanknopingspunten voor een gesprek en in doe-opdrachtjes wordt uitgewerkt. (De uitgebreide synopsis staat op de website)
Lees meer: