Introductie: website "Afrika" van Harrie Leyten

Een website over Afrika samen te stellen uit de readers die zijn gemaakt voor studenten,  De opdracht kwam van Harrie Leyten, de vader van Joris. Joris en Joleijt zijn al jaren betrokken bij het samenstellen van de powerpoint presentaties voor zijn colleges. Harrie Leyten, sociaal antropoloog, heeft jarenlang colleges gegeven over Afrikaanse culturen. Als doelgroep van de website noemde hij de vele mensen die Afrikaanse kunst verzamelen of als toerist, als onderzoeker, als journalist, als hulpverlener of om andere redenen naar Afrika gaan, maar ook de migranten die uit Afrika komen en zich in Nederland vestigden en hun kinderen en kleinkinderen op zoek naar hun roots. Zijn gedachten gingen ook uit naar studenten aan wie hij altijd met zoveel plezier lesgaf.

 
                                                   Straatbeeld Burundi ( Foto Mathijs  van Leeuwen).
Wie de foto hierboven bekijkt, ziet mensen: jonge mensen, oude mensen, moeders, vaders, opa’s en oma’s, kinderen. In traditionele kleding of T-shirt, ergens in een straat, in een land, in Afrika. Want deze website gaat over mensen. Deze foto is het logo van de website geworden. Vanuit deze foto is de website opgebouwd.                                                              
Op de website staan 10 rubrieken, zoals:

  • Afrikaanse kunst
  • Afrikaanse volkeren
  • Afrikaanse overgangsrituelen
  • Afrikaanse religies
  • Afrikaanse beeldtaal
  • Afrika en Europa
  • Afrikaanse vrouwen
  • Afrikaanse vrouwen etc.      

in elke rubriek een samenvattende tekst, gevolgd door artikelen met foto’s die kunnen worden gedownload. www.afrikaharrieleyten.nl
Joris heeft het project geleid, de website opgebouwd en de vormgeving bepaalt. 

 
Afrika heeft een centrale rol gespeeld in het leven van Harrie Leyten. Na een opleiding theologie is hij tien jaar als missionaris werkzaam geweest in Ghana. Daarna heeft hij een studie sociale antropologie gedaan aan de Universiteit van Oxford en werd Afrika conservator van het Tropenmuseum in Amsterdam.   
Twintig jaar gaf hij colleges aan de Universiteit van Amsterdam en was docent aan de Reinwardt Academie. Tot voor kort gaf hij jaarlijks cursussen over Afrika aan de HOVO (Hoger Onderwijs Voor Ouderen) op de universiteiten van Amsterdam. Leiden, Utrecht, Nijmegen, Eindhoven en hogeschool Zwolle. Na zijn pensioen is hij aan de Universiteit van Tilburg gepromoveerd op "Afrikaanse voorwerpen met kracht".

In de website staan mensen centraal. In onze boeken gaat het ook over mensen.
Zij hebben allemaal een boodschap. Zegt het voort; deel de link