Over Joris Leijten

Ik werk vanuit Nijmegen en woon er. De oudste stad van Nederland met zijn rijke historie heeft mijn hart gestolen. Bij het “Geschiedeniscafé”, maar ook bij het “Duurzaamheidscafé” ben ik vaste klant. Culturele manifestaties en colleges zijn onderdeel van mijn agenda.
De uitgesproken positieve sfeer van de stad spreekt mij erg aan.
Ik heb hierdoor een visie ontwikkeld op de wereld, die leuker blijkt te zijn dan ik vroeger dacht. En die visie wil ik uitdragen in de educatieve producten die ik maak. In deze visie is ruimte voor een ieders gedachten en wordt gebruik gemaakt van elkaars ideeën, die inspirerend kunnen zijn. In de prentenboeken Madame Poubelle (2016), Meneer Boek (2018) en Meisje Bloem (2019) geef ik een platform aan drie personages personen, die de wereld met hun doen een beetje leuker maken. In de leesboekjes (AVI - M4 CLIB-4) in de serie Vrolijk leren "De marskramer (2020)" "Een winkeltje op mijn rug (2020)", "Mijn erwtje (2022)", "De knopenla (2022)", De toverjas (2022), "Het harnas (2022)" en "Ben je boos pluk een roos..." Allen hebben ook een eigen lespakket gekregen.
In mijn assortiment zitten ook de lespakketten die ik al eerder heb gemaakt. Over de historische filosoof Comenius voor leerlingen van de hoogste klassen van het basisonderwijs van alle scholen in Naarden en omgeving; voor kleuters van alle basisscholen in Laren één over de functie van de boerderijen in hun dorp. Aan leerlingen van een basisschool in Hilversum gaf ik een vierdaagse cursus over de schilder Rembrandt. Maar er is veel meer. Op een van de Open Monumentendagen bouwden jeugdige bezoekers in Naarden bijvoorbeeld met vier ruimtelijke vormen geknipt uit een door mij ontworpen bouwplaat, een eigen stad. Mensen die mij goed kennen, vinden dat ik een talent heb om complexe thema’s op een ludieke manier om te zetten in een voor kinderen (en volwassenen) toegankelijk verhaal.
Ik neem deel aan de discussie in de musea in Nederland en andere erfgoedinstellingen. Mijn opleiding voor erfgoedbehoud aan de Reinwardt Academie (Amsterdam) zette mij op het spoor. Ik heb er geleerd wat educatie is en informatieoverdracht. Die ervaring gebruik ik al jaren bij de activiteiten rond de “Gebroeders van Lymborch” uit Nijmegen, die in de late-middeleeuwen werkten aan hun beroemde miniaturen. Ik neem als marskramer gekleed deel aan het Gebroeders van Lymborch festival en als dat kan aan de “Blijde incomste”, de grote processie door de stad ter ere van hen en neem ik deel aan andere middeleeuwse festivals in binnen - en buitenland. Met stadgenote Mireille Hermens heb ik vier bijeenkomsten met de titel “Lering ende Vermaeck” ontwikkeld voor vrijwilligers, mensen die mee willen doen aan ons bijzondere historische festival.
Naast mijn re-enactment activiteiten houd ik van theater. Bij “Het Nijmeegs Stadstheater’’ ben ik betrokken bij het maken van theater over actuele onderwerpen. We richten ons op doelgroepen die plezier hebben in toneelspelen.
Voor de rest ben ik nieuwsgierig naar alles wat er in de wereld te koop is, zoals het een marskramer betaamt. Ik sta open voor nieuwe opdrachten.
Marskramer Joleijt in Grave (2017) en Gennep in 2017 (Foto's Pieter Smits)