Boekpresentatie Meisje Bloem

Op zaterdagmiddag 30 maart 2019 werd een feestelijke boekpresentatie georganiseerd, in de Thiemeloods Nijmegen, voor ruim 40 mensen.
Na een toelichting van Joris Leijten op drie educatieve producten van Joleijt in de serie Een leukere wereld: Madame Poubelle, Meneer Boek en nu Meisje Bloem, vertelde auteur Clémence Leijten over de boodschap van dit nieuwe boek (lezing Clémence Leijten)

Aan Wethouder van Cultuur van de stad Nijmegen Noël Vergunst werd vervolgens het eerste prentenboek Meisje Bloem aangeboden. De Wethouder bedankte met een speechje, waarin hij zei, dat hij net als Joleijt van mening is, dat er op scholen, in het basisonderwijs maar óók in het hoger onderwijs, meer aandacht moet zijn voor filosoferen. 


Eén van de verhaaltjes in het prentenboek heet De spuitbloem. Meisje Bloem vindt een prachtige bloem, maar als ze er aan wil ruiken, drukt ze per ongeluk op een rubberen bal, aan de bloem, die haar nat spuit. Dit verhaal werd tijdens de boekpresentatie voorgelezen en gespeeld door twee jongens van 9 en 5 tot grote hilariteit in de zaal.
Hierna vertelde Clémence Leijten, dat je bij zo’n anekdote meer kunt bedenken dan alleen het feit dat de bloem water spuit. Dat deden Joris en zij toen ze het lesboek maakten. Bij het verhaal van de spuitbloem zeiden ze tegen elkaar: dit verhaal gaat over ontdekken. In het lesboek De gedachten van Meisje Bloem hebben ze bij elk verhaaltje zo’n kernbegrip gekozen, waarmee thuis en in de klas kan worden doorgepraat.

In een voorstelling Meisje Bloem die volgde, speelde Annemarie Eras met een pop en zolder-rekwisieten, een zestal verhaaltjes uit het prentenboek. Vervolgens kon iedereen meezingen met het liedje Meisje Bloem is blij bij een animatie geprojecteerd op een groot scherm. De animatie is gemaakt door Boaz van Dongen en ingezongen door mezzosopraan Karin Brunt, arrangement Arnold van Dongen, backing vocals Oirana van Dongen. Het liedje is een tekst gemaakt op de melodie van een bekend Frans kinderliedje, dat ook in Nederland onder leerlingen heel bekend is:hoofd, schouders, knie en teen. 

Als afsluiting hadden de andere personage Madame Poubelle, Mireille Hermens en Meneer Boek, Robert Heijnen, voor de beide auteurs van het boek  een leuke verrassing. Meneer Boek las het verhaal  De fopneus voor uit het prentenboek Meisje Bloem en gaf Joris een fopneus met een lampje cadeau. Madame Poubelle vertelde het verhaal van De kom die een po bleek te zijn en gaf Clémence Leijten een po met een strik en erin geen poep, maar feestelijke confetti.   
“Misschien kunnen de voorwerpen dienst doen bij toekomstige voorstellingen”, zeiden ze.

De feestelijke middag werd besloten met een receptie. Het boek Meisje Bloem was nu te koop en kon door de auteurs gesigneerd worden. Voor Joleijt was het een gedenkwaardige en succesvolle dag.

Dank aan Sjef de Rouw en Maikel Bervoets voor de foto's.