Dit lesboek is inspirerend voor leerkrachten, maar is ook inspirerend voor ouders die willen doorpraten over wat Meneer Boek aanreikt. Het lesboek is ook geschikt voor programma’s van naschoolse opvang, bibliotheken en kan gebruikt worden voor cultuureducatie.
In het lesboek: aanknopingspunten voor een kringgesprek, een toelichting op elk feest en bouwstenen om het feest te vieren.
lees meer
Op zijn geheel eigen wijze draagt Meneer Boek iets bij aan een leukere wereld. Zijn verhaal wordt begrepen ook door de jongere kinderen van bijvoorbeeld 5-9 jaar. Moeilijk? Niet met de aanknopingspunten die dit lesboek geeft voor een wat dieper gesprek over zijn doen en laten. Steeds met de insteek: hoe ook jij en ik, wij samen, de wereld een beetje leuker kunnen maken.
Het kringgesprek verloopt in drie stappen. Iedere stap wordt aangegeven met één of meer zwarte bolletjes: de aanknopingspunten.
Stap 1: we verdiepen ons in wat Meneer Boek verteld over het verhaal achter het feest. (●)
Stap 2: we bedenken, wat we allemaal zelf weten van het feest waarover Meneer Boek vertelt (●●)
Stap 3: we beleven, wat Meneer Boek heeft gedaan. (●●●)
De leerkracht kan met de leerlingen alle drie stappen doen of hij/zij kiest voor één of twee van de stappen. Het gaat erom dat de leerkracht en leerlingen zich verdiepen in Meneer Boek en zijn feesten.
Bekijk als voorbeeld de pagina’s uit het lesboek van het Sint-Maartensfeest:
a. Het kringgesprek over de gedachte waar alles in het feest omdraait
b. Een toelichting op hoe het feest is ontstaan
c. Het feest vieren in de klas
De aanknopingspunten, de toelichting en de bouwstenen om elk feest te vieren van alle 17 verhaaltjes zijn gebundeld in het lesboek met de titel Het verhaal van Meneer Boek. .
Het lesboek is te koop in de webshop van deze site.
Kleur/zoekplaat Meneer Boek
Kleur en zoek de 15 spulletjes die Meneer Boek heeft gevonden in de 15 feesten in een jaar.
Vind jij ze allemaal?
Download gratis hier Kleur/Zoekplaat