Baardmankruiken kunnen advies geven

Archeologie

 

 

Uit onderzoek, dat vandaag wordt gepubliceerd op de Radboud universiteit in Nijmegen, blijkt dat de beroemde Baardmankruiken advies kunnen geven. Er was lang niet duidelijk wat de functie van de beroemde Baardmankruiken was. Professor dr. J.K Sparrenbos presenteert a.s. woensdag zijn bijzonder onderzoek

 

Kleine geelgrijze baardmankruik uit
een scheepswrak uit de Wieringermeer.

 

Door: Joleijt Educatieve Producten
Datum: 2020-04-01

Bij het uitwerken van een archeologische vondst, een complete Baardmankruik, is iets bijzonders ontdekt. Archeoloog professor dr J.K. Sparrenbos, sprak bij toeval een formule uit, in het bij zijn van een Baardmankruik. Het bebaarde mannengezicht, op de voorkant, kwam tot leven en sprak tot Sparrenbos: “Wat wilt u weten Meester? Ik ben de adviserende geest van de kruik.” De zeer verraste Sparrenbos vroeg hierop of Baardmankruiken allemaal geesten bevatten? Wat de Baardmankruik bevestigde: “Ja, in een originele Baardmankruik zit een geest van de late middeleeuwen verborgen.” Na het antwoord sloot de vreemde geest zijn ogen en verdween in de kruik.

Professor Sparrenbos heeft hierop de formule ook toegepast op de Baardmankruiken in Slot Loevestein, die allemaal een persoonlijke mannelijke geest bevatten. Duidelijk waren ze blij dat ze, na 450 jaar weer eens aangeroepen werden door een meester. Eén kruik in Loevestein meldde: “Alle machtige Heren, van kastelen in de late middeleeuwen, hadden een Baardmankruik in hun studeerkamer staan, die de machtige Heren in het geheim van adviezen voorzag. De kruikgeest hoorde alles wat er in de studeerkamer door bezoekers besproken werd. In een één op één gesprek, met de Heer, kon de geest een advies uitbrengen. Wat daarna bezegeld werd met de alcoholische drank uit de kruik.

Professor Sparrenbos heeft de spreuk ook uitgesproken op fragmenten en reproducties van Baardmankruiken en, zoals de eerste kruikgeest al meldde, werkte het bij deze niet en zaten er geen kruikgeesten aan verbonden. Sparrenbos kwam tot de conclusie dat de Baardmankruiken de achtergrondadviseurs waren van de late middeleeuwen.

In het diepste geheim heeft Professor Sparrenbos, in het afgelopen half jaar, 150 complete Baardmankruiken uit collecties gesproken. Allen bevestigden ze de waarde van de Baardmankruiken voor de laat middeleeuwse machtige Heren.
Professor Sparrenbos wilt niet verklappen waar hij de spreuk vandaan heeft.

Dit bijzonder onderzoek wordt vanmiddag, om 15:00 uur, in de Universiteitsbibliotheek van Nijmegen, bij de afdeling Bijzondere Collecties, gepresenteerd. Uiteraard zal Professor dr. J.K. Sparrenbos hierbij aanwezig zijn.

 

Baardmankruik van
Anno Dominus I-IV-MMXX.