Het verhaal van Meneer Boek - lesboek

Dit lesboek is inspirerend voor leerkrachten, maar is ook inspirerend voor ouders die willen doorpraten over wat Meneer Boek aanreikt. Het lesboek is ook geschikt voor programma’s van naschoolse opvang, bibliotheken en kan gebruikt worden voor cultuureducatie.
In het lesboek: aanknopingspunten voor een kringgesprek, een toelichting op elk feest en bouwstenen om het feest te vieren.
lees meer

Op zijn geheel eigen wijze draagt Meneer Boek iets bij aan een leukere wereld. Zijn verhaal wordt begrepen ook door de jongere kinderen van bijvoorbeeld 5-9 jaar. Moeilijk? Niet met de aanknopingspunten die dit lesboek geeft voor een wat dieper gesprek over zijn doen en laten. Steeds met de insteek: hoe ook jij en ik, wij samen, de wereld een beetje leuker kunnen maken.

Het kringgesprek verloopt in drie stappen. Iedere stap wordt aangegeven met één of meer zwarte bolletjes: de aanknopingspunten.

Stap 1: we verdiepen ons in wat  Meneer Boek verteld over het verhaal achter het feest. (●)
Stap 2: we bedenken, wat we allemaal zelf weten van het feest waarover Meneer Boek vertelt (●●)
Stap 3: we beleven, wat Meneer Boek heeft gedaan. (●●●)

De leerkracht kan met de leerlingen alle drie stappen doen of hij/zij kiest voor één of twee van de stappen. Het gaat erom dat de leerkracht en leerlingen zich verdiepen in Meneer Boek en zijn feesten.


Bekijk als voorbeeld de pagina's uit het lesboek van het Sint-Maartensfeest:

a. Het kringgesprek over de gedachte waar alles in het feest omdraait

b. Een toelichting op hoe het feest is ontstaan

c. Het feest vieren in de klas

De aanknopingspunten, de toelichting en de bouwstenen om elk feest te vieren van alle 17 verhaaltjes zijn gebundeld in het lesboek met de titel Het verhaal van Meneer Boek. .

Het lesboek is te koop in de webshop van deze site.

Kleur/zoekplaat Meneer Boek

Kleur en zoek de 15 spulletjes die Meneer Boek heeft gevonden in de 15 feesten in een jaar.

Vind jij ze allemaal?

 

Download gratis hier Kleur/Zoekplaat

 

 

 

Laatste nieuws

Recensie boek ‘Ben je boos, pluk een roos...’

 
 
Door Louis de Mast, filosoof
 
Clémence en Joris Leijten hebben een huzarenstukje geleverd op het snijvlak van filosofie en pedagogiek met het boek: ‘Ben je boos, pluk een roos…’
Boosheid en woede, gerelateerd aan afgunst, jaloezie, wrok en haat zijn emoties die de mens, jong en oud, kunnen gijzelen tot in alle vezels van het lichaam en het brein. Tegelijkertijd zijn het hele menselijke gevoelens, die altijd kunnen opvlammen in het leven waar pech, oneerlijkheid, vernedering, pestgedrag en onrechtvaardige handelingen helaas plaatsvinden. Dus de kernvraag is dan: hoe ga je daarmee om? Of je nu 8 of 88 bent, dit blijft een worsteling en oefening gelijkend Sysifus die de rots vruchteloos omhoog blijft duwen. 
Ik gun Sysifus dit boek. Sterker: ik gun voornamelijk volwassenen dit boek. Een wellicht verrassende stellingname, daar we te maken hebben met een uitgave dat in eerste instantie gericht is op kinderen in de leeftijd van 6 tot 9 jaar. We leven in de veronderstelling dat kinderen onderwezen, opgevoed en gevormd moeten worden. Het zijn echter volwassenen die er vaak een potje van maken, niet zelden uit oeremoties als boosheid, wraak en wrok. Een simpele blik op de TV-journaals is al genoeg om dat te beseffen. 
 
Het biedt bruikbare handvatten om een veilige dialoog te starten en te begeleiden. Of je nu leraar bent, ouder, filosoof of het op jezelf wil toepassen. De taal is uiterst toegankelijk, wat een prestatie is voor een pedagogisch-filosofisch boek en waar veel andere filosofen zich regelmatig verliezen in ontoegankelijke, meanderende taalconstructies. Dat is geen lage drempel, het boek is een welkome deur die open gaat, zodra je aanklopt bij de poort van nieuwsgierigheid. 
 
Het boek ‘Ben je boos, pluk een roos…’ is eenvoudig en juist daardoor zeer doeltreffend vormgegeven. Nu is het leven vol grijstinten en bovenal: ‘als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is.’ De tonen zijn hier zwart-wit, wat een fijne tegenhanger is van de heldere taal die ethisch gezien juist zeer gelaagd is voor de oplettende lezer. Uitgezonderd van de rode kaft, de roos op de hoed. De roos, het symbool van Liefde – het vertrekpunt dat graag wil ontkiemen. 
 

Lees meer

‘Praatverhaaltjes’ Ben je boos, pluk een roos...

Ben je boos, pluk een roos…  is een boek met  ‘praat’ verhaaltjes. Een uniek boek geschreven en getekend door Clémence Leijten en Joris Leijten uitgebracht bij uitgeverij Joleijt. Om voor te lezen. Om over te práten.
Er is veel te praten als deze verhaaltjes zijn verteld; er is veel te denken naderhand. Wie praat komt verder, menen zij:  ‘de wereld wordt er leuker van.’

“Ben je boos, pluk een roos…” is een bekende zin uit een oud kinderrijmpje.  Het gehele rijmpje vertelt wat je kunt doen, als je boos bent. Er zijn ook oude verhalen, die willen helpen. De kinderen in dit boek zijn allemaal op één of andere manier, boos geraakt. Zij worden aan het denken gezet door volwassenen die een oud verhaal, dat hen ooit heeft geholpen, doorvertellen. De kinderen trekken hun conclusie naar aanleiding van dat oude verhaal en handelen.

Elk verhaaltje eindigt met de vraag: wat vind jij? En de uitnodiging: laten we er eens over praten. Als je de praatregels van het boek gebruikt dan wordt praten met elkaar, leuk.

De verhaaltjes zijn geschreven voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 9 jaar, maar zijn ook leuk voor gróte mensen. Bij elk verhaal staan veel sprekende tekeningen. Daarop ‘zien’ de kinderen ook wat wordt voorgelezen.  

Joleijt publiceerde eerder educatieve boeken in de serie “Een leukere wereld” en in de serie “Vrolijk leren”.
Ben je boos, pluk een roos’…’’ komt uit in een nieuwe serie, de serie  “Praatverhalen.”  Zie www.joleijt.nl/benjeboos

Ben je boos, pluk een roos… 
geschreven en getekend door Clémence Leijten en Joris Leijten. 
Uitgave Joleijt educatieve producten, Nijmegen. 
Prijs € 16,00. Verkrijgbaar via webwinkel www.joleijt.nl/benjeboos

Lees meer

Kalender Historische Middeleeuwse festivals 2024-2025

Op facebookgroep Middeleeuwse festivals (Facebook) zijn foto's afspraken, vragen etc. gewenst over deze festivals etc. (al dan niet authentiek en middeleeuws).

Update 28 - 3 - 2024 met datum is bevestigd.

NL= Nederland, DU= Duitsland, BE = België, VK = Verenigd Koninkrijk, LU = Luxemburg, FR= Frankrijk, PL= Polen, ESP = Spanje, EST= Estland 

2024:

Maart 2024:

Pasen 2024 (29 maart - 1 april 2024):

Lees meer